ممکن است پزشک پس از جراحی یا آسیب ستون فقرات، استفاده از کمربند طبی را برای شما تجویز کند. این کمربندها در طول زمان بهبودی، ستون فقرات را بدون حرکت نگه میدارد و با محدود کردن حرکت، درد را کنترل خواهند کرد.
پزشک در انتخاب نوع کمربند طبی مناسب و راحت، به شما کمک خواهد کرد. اینکار مزایای کمربند طبی را به حداکثر میرساند و کمک میکند که بتوانید به راحتی با آن وفق پیدا کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن 03137866034 تماس حاصل فرمایید.
انواع کمربند طبی
کمربند طبی میتواند منعطف، سخت یا فرم سفارشی باشد.
- کمربند طبی منعطف از مواد نایلون / کتان کشسان ساخته میشود و متداولترین نوع برای حمایت از کمر هنگام بلند کردن اجسام سنگین و بهبود حالت بدن یا تسکین درد پایین کمر است. این نوع کمربند طبی شبیه به کمربند یا شکمبند است.
- کمربندهای سخت حاوی مقداری مواد قابل انعطاف و مقداری پلاستیک سخت در لایه درونی و / یا میلههای فلزی است که حمایت و ثبات بیشتری را فراهم میکنند.
- بریسهای سفارشی که از پلاستیک شکل داده شده در دو قطعه ساخته میشود – یک قطعه برای جلو و یکی برای پشت- که سریع به هم بسته میشوند. این نوع کمربند طبی برای بیحرکت نگه داشتن ستون فقرات در طول بهبودی پس از شکستگی، جراحی ستون فقرات یا اصلاح اسکولیوز بکار میرود. برای اینکه این کمربند برای شما مناسب باشد، متخصص ارتوپد یک قالب گچی از نیم تنه بالا تهیه میکند. سپس یک بریس پلاستیکی از این قالب تهیه شده تا روی بدن شما راحت و دقیق قرار بگیرد.
مزایای استفاده از کمربند طبی
پزشک با تشخیص منشا کمردرد استفاده از کمربند طبی را توصیه میکند که میتواند مزایای زیر را دارا باشد:
بهبود حالت بدن
حالت نامناسب بدن منجر به کمردرد مزمن خواهد شد و حتی ممکن است باعث ایجاد ناهنجاری شده که در طولانی مدت بدن را مستعد آسیب خواهد کرد. کمربند طبی کمک میکند که کمر در حالت صاف و مستقیم قرار بگیرد.
از کمردرد جلوگیری میکند
کمربند طبی عضلات کمر را تقویت کرده، ستون فقرات را در راستای مناسب قرار میدهد و از حرکات غیرضروری که منجر به آسیب میشود، جلوگیری میکند. اینکار باعث بروز درد کمتر و بهبودی با گذشت زمان خواهد شد.
یک گزینه درمانی کامل است
به دلیل وابستگی به قرصها، بسیاری از افراد از روشهای کامل و همهجانبه استفاده میکنند. کمربند طبی نه تنها درد را پوشش میدهد بلکه از تشدید مشکل نیز جلوگیری کرده و ستون فقرات را بهبود داده و خطر آسیب را کاهش میدهد.
کاربردهای کمربند طبی
کمربند طبی که پزشک تجویز میکند میتواند یک وسیله ارزشمند برای کنترل درد در طول درمان با کایروپراکتور یا فیزیوتراپ باشد.
پزشکان با فراهم کردن این نوع وسیله میتوانند به بیماران کمک کنند که مصرف داروهای مسکنی مانند تیلنول، ادویل یا دیگر داروهای مسکن قویتر را کاهش دهند. در ادامه مشکلاتی را بررسی میکنیم که در آنها، استفاده از کمربند طبی مفید واقع شده و نیاز به مصرف داروهای مسکن را کاهش میدهد:
سرخوردگی مهره ایستمیک
سرخوردگی مهره ایستمیک یک مشکل ستون فقرات است که در آن یکی از مهرهها از روی مهره زیرین خود به سمت جلو حرکت میکند. این مشکل منجر به درد در پاها و / یا کمردرد میشود. استفاده از کمربند طبی سخت برای درمان سرخوردگی مهره ایستمیک به کاهش لغزش مهره کمک کرده و بطور چشمگیری توانایی راه رفتن را بهبود بخشیده و سطح درد را کاهش میدهد. بریس سخت یا نیمه سخت، حرکت اضافی در ناحیه شکستگی را محدود کرده، به کنترل درد کمک میکند و بطور بالقوه آسیب به مفاصل، عصبها و عضلات را کمتر میکند.
اسپوندیلولیزیس
اسپوندیلولیزیس، نقص یا شکستگی فشاری در مهره است. این مشکل معمولاً در پایین کمر رخ میدهد اما همچنین ممکن است در گردن نیز ایجاد شود. استفاده از بریس نیمه سخت یا سخت مانند مشکل سرخوردگی مهره ایستمیک ( پاراگراف بالا را ببینید)، برای کاهش حرکت کم در سطح مهره شکسته، کاهش درد و فراهم کردن زمانی برای بهبود شکستگی توصیه میشود.
استئوآرتریت
استئوآرتریت ستون فقرات، از بین رفتن غضروف مفاصل و دیسکها در گردن و / یا کمر است. گاهی اوقات، استئوآرتریت منجر به خار استخوانی میشود که روی عصبهایی که از ستون فقرات خارج میشوند، فشار وارد میکند. این مسئله موجب ضعف و درد در دستها و پاها خواهد شد. عدم ثبات و حرکات ریز دردناک ناشی از استئوارتریت ستون فقرات را میتوان با استفاده از کمربند طبی سخت یا نیمه سخت کاهش داد. علاوه بر این، کمربند طبی میتواند فشار روی مفاصل فاست آسیب دیده را کاهش دهد، درد را تسکین داده و حرکات روزمره مانند حرکت از حالت نشسته به ایستاده یا برعکس را تسهیل کند.
بیماری فرسایشی دیسک / دیسک کمر
هنگامی که دیسک کمر متلاشی شده و / یا دچار فتق میشود، کمربند طبی سخت یا نیمه سخت میتواند به ثبات و کاهش حرکات کوچک در بخش آسیب دیده ستون فقرات کمک کند. یک بریس کمر ممکن است برای محدودیت خم شدن و چرخش کمر نیز بکار رود و در کاهش مقدار وزن و فشاری که دیسکها بطور طبیعی تحمل میکنند، کمک کننده است.
تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی، باریک شدن فضای بین مهره است، که مجرای عصب نامیده میشود و منجر به ایجاد فشار روی نخاع و ریشه عصب خواهد شد. استفاده از بریس برای تنگی کانال نخاعی به کاهش فشار و محدود کردن حرکات کوچک روی ستون فقرات کمک میکند، که هر دوی آنها باعث آسیب ریشه عصب و درد رادیکولار خواهد شد. در بسیاری از موارد، بریس میتواند حالت بدن را تنظیم کرده یا وزن بدن را روی شکم قرار دهد؛ که هدف از این کار برداشتن فشار از روی ستون فقرات است.
کشش یا کشیدگی عضلات
کمربند طبی نیمه سخت در موارد کشیدگی عضلات کمر توصیه میشود. کمربند طبی با کاهش فشار روی ستون فقرات، به تسکین کشش عضلات کمک میکند و از این رو، مقدار نیروی لازم در عضلات برای حمایت از ستون فقرات کمتر میشود. همچنین مقدار چرخش یا خم شدن در ستون فقرات را محدود میکند و فرصت لازم جهت بهبودی را برای عضلات فراهم میکند. علاوه بر این، گرمای ناشی از کمربند طبی میتواند کشش و تنش عضلات را آزاد کند، که درد را برطرف خواهد کرد. ذکر این نکته اهمیت دارد که نباید برای کشیدگی عضلات بطور کامل به استفاده از کمربند طبی اکتفا کرد. بکارگیری کمربند طبی برای مدت زمان کوتاهی مناسب است، زیرا عضلات کمر دوباره به تقویت نیاز خواهند داشت. اکتفای کامل به کمربند طبی در موارد فشار یا کشیدگی عضلات، منجر به کاهش قدرت در کمر، ستون فقرات و شانهها خواهد شد.
اسکولیوز
پزشکان عمدتاً استفاده از بریس اسکولیوز را برای کودکان و نوجوانانی که هنوز در سنین رشد هستند و انحنای 25 درجه یا بیشتر دارند، توصیه میکنند. هدف اصلی بریس اسکولیوز، پیشگیری از افزایش انحنا به حدی است که نیاز به جراحی نباشد. برخی از بیماران با استفاده از بریس میتوانند این انحنا را کاهش دهند.
بهبودی پس از جراحی
ممکن است پس از جراحی ستون فقرات با هدف کاهش فشار روی ستون فقرات، افزایش ثبات و محدود کردن حرکات و حرکات کوچک جهت ایجاد شرایط سالم بهبودی، بریس سخت یا نیمه سخت تجویز شود. پرسشنامهای که توسط جراحان ستون فقرات کامل شده است، نشان میدهد که اصلیترین دلیل استفاده از بریس پس از جراحی، محدود کردن حرکت و فعالیت است. پرسشنامه مشابهی نشان میدهد که بریس کمر بطور کلی بین 3 تا 8 هفته پس از جراحی مورد نیاز است، اما مدت زمان استفاده از آن بر اساس نیازهای بیماران متفاوت است.
پزشکان نیز در صورتی که تشخیص دهند کمربند طبی برای کاهش دردی که بیماران تجربه میکنند، مناسب است، استفاده از آن را توصیه خواهند کرد. اگر درباره این موضوع ابهامی برای شما وجود دارد حتماً در جلسه بعدی مراجعه به پزشک با او در میان بگذارید.
چه زمانی از کمربند طبی استفاده کنیم؟
دنبال کردن دستورالعمل خاص پزشک برای زمان و چگونگی استفاده از کمربند طبی بویژه هنگام خوابیدن، حمام رفتن و انجام فعالیتهای ویژه، اهمیت زیادی دارد.
باید چگونگی پوشیدن بریس و اینکه کاملاً روی بدن قرار بگیرد، را یاد بگیرید. پس از جراحی تا زمانی که ستون فقرات بهبود یابد یا به هم جوش بخورد، مدت زمانی از حدود 4 هفته تا 6 ماه، باید از کمربند طبی استفاده کنید. اگر قبل از جراحی کمربند طبی خود را تهیه کردهاید، پوشیدن و بیرون آوردن آن را تمرین کنید تا با آن آشنایی داشته باشید. تا زمانی که پزشک به شما توصیه نکرده، استفاده از کمربند طبی را قطع نکنید.
مراقبت از کمربند طبی
برای تمیز کردن کمربند طبی، با یک صابون ملایم و پارچه نمناک آن را روزانه پاک کنید. اگر بریس دارای آستر نرم است، حتماً اجازه دهید تا بطور کامل خشک شود یا از یک سشوار با دمای سرد برای خشک کردن آن استفاده کنید. هرگز بریس یا پدهای آن را در خشک کن قرار ندهید.
فعالیت
کمربند طبی، توانایی حرکت بدن را محدود میکند. قادر نخواهید بود پاهای خود را ببینید، بنابراین هنگام راه رفتن باید مراقب باشید. از پله یا لبه پیاده رو تا زمانی که حرکت با بریس برای شما راحت باشد، دوری کنید. هنگامی که از حالت نشسته بلند می شوید، از عضلات بازو و پاها استفاده کنید تا ستون فقرات در راستای مناسب قرار داشته باشد و دیگر قسمتهای بدن با آن همکاری کند. دستورالعملهای پزشک درباره تمرینات ورزشی را که پزشک یا فیزیوتراپ در اختیارتان قرار داده، دنبال کنید.
مراقبتهای پوست / حمام رفتن
هنگام حمام رفتن یا خوابیدن میتوانید بریس را بیرون آورد، مگر اینکه جراح غیر از این را توصیه کند. در نواحی زیر کمربند، احتمال قرمزی یا آسیب پوست را بررسی کنید. در نواحی که برای شما قابل مشاهده نیست، از فرد دیگری بخواهید تا آن را بررسی کند. هر آسیب پوستی احتمالی، نشان میدهد که بریس به درستی روی بدن قرار نگرفته است.
قرار دادن یخ هنگام استفاده از بریس
میتوانید هنگام استفاده از کمربند طبی ، روی آن نواحی یخ قرار دهید. یک بسته یخ را درون یک پارچه بپیچید و آن را روی نواحی که درد دارید، بگذارید. میتوانید بریس را روی کیسه یخ قرار دهید.
بریسهای سفارشی
- باید 3 تا 4 هفته قبل از جراحی، کمربند طبی ساخت سفارشی را امتحان کنید.
- توصیه میشود که 2 هفته قبل از جراحی پوشیدن کمربند را تمرین کنید.
- هنگامی که لبه تخت نشستهاید، کمربند را بپوشید و بیرون آورید و از چرخش و پیچاندن آن خودداری کنید.
- برای رفتن به دستشویی حتماً کمربند طبی را روی بدن داشته باشید. اگر انجام اینکار برای شما دشوار است، میتوانید از وسایل کمکی برای اینکار کمک بگیرید.
- هرگز از کمربند طبی بطور مستقیم بروی پوست استفاده نکنید
- میتوانید هنگام خواب یا حمام رفتن کمربند طبی را بیرون آورید
- هنگامی که کمربند طبی به درستی پوشیده شده، لبه جلوی آن باید روی لبه پشت قرار بگیرد.
- با استفاده از الکل یا آب و صابون کمربند را تمیز کنید. کمربند ضدآب است و قابل آبکشی است. کمربند طبی را در آب فرو نبرید.
- با استفاده از 2 پد بزرگ درون کمربندطبی، میتوانید فشار دردناک روی محل بخیه را تسکین داد. اینکار فضایی را روی محل بخیه ایجاد میکند و از مالیده شدن بریس روی محل بخیه جلوگیری میکند.
نکات استفاده از کمربندطبی
- استفاده از کمربند را زمانی شروع کنید که جراح توصیه میکند.
- استفاده از آن را به آرامی شروع کنید. کمربند طبی را به مدت 1 ساعت در طول صبح و عصر بیرون آورید. در زمانی از روز که بیشترین فعالیت را دارید، حتماً کمربند طبی را بپوشید.
- هر روز تا جایی که میتوانید تحمل کنید، 30 تا 60 دقیقه به زمان عدم استفاده از بریس اضافه کنید. با این روند، حدود 1 تا 2 هفته طول میکشد که دیگر نیازی به استفاده از کمربند نخواهید داشت.
- در مدت زمانی که از کمربند طبی استفاده نمیکنید، ممکن است کمی درد شما افزایش یابد.
- طبق دستورالعمل از یخ استفاده کنید.