سیاتیک به درد ناشی از فشار بر روی عصب سیاتیک گفته میشود. اگر فکر میکنید از سیاتیک رنج میبرید، انجام یک معاینه عصبی کامل و اشعه ایکس (در صورت وجود توجیه بالینی) برای تعیین علت دقیق درد عصب سیاتیک بسیار مهم است.
در بسیاری از موارد، سیاتیک بهبود مییابد و با گذشت زمان از بین میرود. درمان اولیه معمولاً بر روی داروها و تمرینات برای تسکین درد متمرکز است. درمانهای اضافی برای سیاتیک بستگی به علت تحریک عصب دارد. اگر علائم شما بهبود نیابد، متخصص سیاتیک در اصفهان ممکن است فیزیوتراپی، تزریق داروهایی مانند استروئیدها، داروهای قویتر مانند داروهای شل کننده عضلات یا داروهای مسکن یا حتی جراحی برای موارد شدید را پیشنهاد کند.
چگونه دچار سیاتیک شدهاید؟
عصب سیاتیک که یکی از بزرگترین عصبها در بدن است، از قسمت تحتانی ستون فقرات، در طول عضلات باسن و تا پایین ساق پا و کف پا ادامه مییابد. درد سیاتیک زمانی رخ میدهد که عصب توسط چیزی در پایین کمر یا در باسن گیر میافتد. همچنین میتواند در اثر فشار به ریشه عصب از سوی دیسک در قسمت پایین کمر باشد که در نتیجه موارد است:
- وضعیت نادرست بدن
- موقعیتهای کم تحرک
این وضعیت باعث فرسایش دیسکها میشود که به بیرون زدن آنها منجر میشود یا در موارد جدی تر، پرولاپس (لغزش دیسک) و فتق دیسک رخ میدهد. سپس دیسک به عصب سیاتیک فشار میآورد و میتواند به شدت دردناک و ناتوان کننده باشد. با عبور عصب سیاتیک از عضله باسن (عضله پیریفورمیس)، این عضله میتواند ملتهب شده و به عصب سیاتیک فشار وارد کند.
پس از یک معاینه پزشکی دقیق، علت درد مشخص میشود و متخصص سیاتیک در اصفهان مشکل را تشخیص میدهد. به دنبال آن، یک برنامه درمانی تأیید میشود و روشهایی برای کاهش درد ارائه میشوند. در اینجا فقط چند مورد از علل احتمالی درد شما ذکر شده است:
تنگی کانال نخاعی
با افزایش سن، ستون فقرات به دلیل ضخیم شدن رباطها، خارهای استخوان، بیرون زدگی دیسکها، آرتروز یا حتی تومور شروع به تنگ شدن رو به داخل میکند. اعصابی که از طریق آن فضای باریک عبور میکنند، از جمله عصب سیاتیک شما، فشرده میشوند و باعث درد میشوند.
دیسکهای فتق شده
دیسکها نواحی پر از ژل بین مهرهای در ستون فقرات شما هستند. آنها به عنوان ضربه گیر و بافر بین استخوانهای شما عمل میکنند. اگر دیسکی آسیب ببیند یا دچار فتق شود، میتواند بر روی عصب سیاتیک شما فشار وارد کند و باعث درد شود.
سندرم پیریفورمیس
عضلهای که استخوان ران شما را به کمرتان متصل میکند، عضله پیریفورمیس نامیده میشود و در بالای عصب سیاتیک شما قرار دارد. اگر آن عضلات دچار اسپاسم یا گرفتگی شود، میتواند باعث ایجاد سیاتیک شود.
علائم سیاتیک
درد سیاتیک میتواند از یک نوع درد تیز، سوزن سوزن شدن، بیحسی یا درد فرو رونده متفاوت باشد و میتواند به صورت:
درد در قسمت بالای باسن، در پشت ران یا کل ناحیه پا تا پایین ساق پا باشد.
- درد تک پا
- بیحسی در پا یا کف پا
- ضعف در پا، مچ پا یا انگشت شست پا
- درد پایین کمر
- گرفتگی عضله
- درد هنگام استفاده از توالت فرنگی یا سرفه کردن
لنگیدن به دلیل عدم حمایت صحیح عصب توسط عضلات، که باعث میشود بیماران پای خود را ول کنند یا نتوانند از پلهها بالا بروند.
اگر سیاتیک درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
اکثر افراد با اقدامات مناسب میتوانند به طور کامل از سیاتیک بهبود یابند، اما در صورت عدم درمان میتواند باعث آسیب دائمی عصب و همچنین ضعف در پای آسیب دیده شود. اگر احساس ضعف در پای آسیب دیده دارید، لازم است که فوراً به پزشک مراجعه کنید. در صورت آسیب عصبی، درمان پزشکی ضروری است زیرا درد در کمر و پاها فقط با گذشت زمان بدتر میشود. در موارد شدید از دست دادن حس در پای آسیب دیده میتواند بر تحرک تأثیر بگذارد. در موارد نادر، ممکن است کنترل مثانه نیز از بین برود زیرا ممکن است بخشی از نخاع که مثانه را کنترل میکند، تحت تأثیر قرار گیرد.
درمان سیاتیک توسط متخصص سیاتیک در اصفهان
معمولاً بیماران درمییابند که در یک موقعیت خاص بیشترین تسکین درد را دارند. بسیاری میگویند نشستن از ایستادن بدتر است. برخی دیگر احساس میکنند ایستادن باعث تشدید درد در پا میشود.
بهترین راه برای رفع درد سیاتیک شما حل مشکل فشرده سازی عصب است. در اینجا گزینههای درمانی برای کمک به شما در تسکین درد وجود دارد.
صاف بنشینید
اگر بیشتر روز را روی میز کار یا در حالت خمیده کار میکنید، به وضعیت بدنی خود بسیار توجه کنید. باید سعی کنید طوری بنشینید که سرتان را با لگن خود هم تراز کنید. همچنین برای رفع فشار از ستون فقرات باید مرتباً از حالت نشسته بلند شوید و استراحت کنید.
سرما و گرما درمانی
یخ باعث کاهش التهاب میشود و گرما باعث شل شدن عضلات میشود. حدود 20 دقیقه کیسه یخ را روی کمرتان بگذارید و این کار را هر چند ساعت یک بار تکرار کنید. میتوانید سرما و گرما را به صورت متناوب استفاده کنید، یا فقط یکی یا دیگری را استفاده کنید، بسته به اینکه کدام بیشترین کاهش درد را به همراه داشته باشد.
داروهای بدون نسخه
از آنجا که التهاب باعث درد میشود، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (Advil و Motrin) ناپروکسن (Aleve) و استامینوفن (Tylenol) ممکن است درد را برای مدت طولانی متوقف کند تا شما بهبود یابید.
فیزیوتراپی
از آنجا که بسیاری از اختلالات میتوانند سیاتیک ایجاد کنند، اولین کار فیزیوتراپیست شما تعیین علت دقیق تداخل عصب سیاتیک است.
درمان فیزیوتراپی همیشه با یک شرح حال کامل، معاینه ستون فقرات، ارتوپدی و تست عصبی آغاز میشود. برای تشخیص دقیق سیاتیک شما همچنین ممکن است نیاز به بررسیهای ویژه تصویربرداری تشخیصی مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن، ام آر آی و پوسچر پرو اسکن باشد.
از آنجا که سیاتیک به دلیل فشار بر عصب سیاتیک اتفاق میافتد، درمان آن از بین بردن این فشار است. درمان فیزیوتراپی شما با هدف کاهش فشار عصبی ناشی از کم تحرکی مفاصل ستون فقرات و همچنین کاهش کشش عضلانی در قسمت پایین ستون فقرات، باسن و پا است. این کار با استفاده از ترکیبی از تکنیکهای زیر حاصل میشود:
- متحرک سازی ستون فقرات
- ماساژ درمانی و درمان ماشهای
- کشش عضلات، مفاصل، تاندونها و رباطهای تحت فشار
- آلتراسوند و سایر دستگاههای تحریک الکتریکی
- مشاوره در مورد نحوه به حداقل رساندن فشار و تحریک عصب سیاتیک
- علاوه بر این، به شما یک سری تمرینات کششی خانگی داده میشود و از شما میخواهند کمپرس یخ و گرما استفاده کنید تا به بهبودی شما کمک کند.
ورزش
- تمرینات کمر – ممکن است ورزش کردن در حالی که کمر یا پاهایتان درد میکند برخلاف غریزه شما باشد، اما انجام تمرینات کم تنش مانند ایروبیک در آب، دوچرخه سواری ثابت و یوگا میتواند در کاهش شدت علائم و تقویت کمر برای جلوگیری از مشکلات کمر در آینده بسیار موثر باشد. هر چه عضلات کمر قوی تر باشد به حمایت از ستون فقرات و کاهش فشار بر اعصاب نخاعی کمک میکند که میتواند دفعات و شدت مشکلات سیاتیک را کاهش دهد.
- تمرینات کششی – شکل دیگری از فعالیت بدنی که ممکن است علائم سیاتیک را کاهش دهد، تمرینات کششی است. تمرینات کششی باید به آرامی و تدریجی انجام شود. در صورت مشاهده درد بلافاصله این تمراینات را متوقف کنید. سعی کنید زانوها را به سمت سینه بکشید، حرکات کششی لگن به صورت نشسته یا چرخش ستون فقرات به صورت نشسته را انجام دهید. هدف از این تمرینها شل کردن باسن، عضله همسترینگ و عضله ساق است که میتوانند به عصب سیاتیک فشار وارد کنند.
تزریق استروئید اپیدورال تحت هدایت اشعه ایکس
کورتیکواستروئیدها التهاب و درد را کاهش میدهند. در صورت نیاز به این میزان تسکین، بهترین متخصص سیاتیک اصفهان استروئید را مستقیماً به ستون فقرات شما نزدیک عصب سیاتیک تزریق میکند. اگرچه این روش برای استفاده طولانی مدت ایمن نیست، اما تزریق استروئید برای تسکین درد کوتاه مدت ایده آل است که به شما امکان میدهد تا از طریق فیزیوتراپی به روند بهبودی خود ادامه دهید.
گزینههای جراحی برای درمان سیاتیک
سیاتیک به ندرت به مداخله جراحی احتیاج دارد، اما اگر مثانه یا روده تحت تأثیر قرار گرفته باشد، یا اگر درد یا ضعف شدیدی را تجربه میکنید، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. علاوه بر این، فتق دیسکها یکی از شرایطی است که ممکن است با درمانهای محافظه کارانه برطرف نشود. پزشک علت اصلی سیاتیک شما را تشخیص میدهد و تمام گزینههای درمانی شما را با جزئیات مورد بحث قرار میدهد تا بتوانید آگاهانه تصمیم بگیرید. رایج ترین گزینههای جراحی مانند:
رفع فشار (دکمپرشن) ستون فقرات
این روش شامل برداشتن تمام یا بخشهایی از لامینا است. به علاوه، از بین بردن خارهای استخوانی و یا بزرگتر کردن فورامینا را شامل میشود. بنابراین، برای کاهش فشار یا رفع فشرده سازی ریشههای عصب انجام میشود. چرا که این فشار اغلب باعث درد میشود.
رفع فشار و همجوشی پوسترولترال (خلفی جانبی)
علاوه بر رفع فشار، جراح شما یک همجوشی خلفی جانبی را انجام میدهد. و این کار با قرار دادن یک سری پیچ و میله انجام میشود. با این حال، این کار با قرار دادن گرافت استخوان همراه است. بنابراین، افزایش ثبات ستون فقرات را در پی دارد.
همجوشی قدامی کمری (ALIF)
این روش جراحی از جلوی شکم است. جراح از ابزار جراحی برای برداشتن مواد دیسک استفاده خواهد کرد. در واقع، مواد باعث فشرده سازی عصب میشوند. سپس، پس از خارج شدن این ماده، یک قفس بین استخوانی یا فاصله دهنده استخوان در محل دیسک قرار میگیرد. و با پیوند استخوان پر میشود. مهرههای بالا و پایین اغلب تحت فشار قرار میگیرند. بنابراین، برای کمک به همجوشی نخاعی بعدی انجام میشود.
همجوشی ترانس فورامینال داخل بدن
روشی مشابه ALIF اما رهیافت و دسترسی به ناحیه از پشت کمر انجام میشود. همانطور که در یک ALIF، جراح مواد دیسک را برداشته و یک وسیله بین بدن وارد میکند. فشرده سازی از طریق استفاده از پیچهای پدیکل اغلب برای کمک به همجوشی حاصل میشود.