هرچند علائم درد پایین کمر زیاد است، اما بعضی ها فقط حس کمر درد را وقتی خم می شوند دارند. حالت خم شدگی کشش زیادی را روی پایین کمر ایجاد می کند. درد به وجود آمده صدماتی را که تشخیص داده نشده اند یا مشکلات پزشکی مهم دیگری را آشکار می کند. یاد گیری ایمن خم شدن یا بلند کردن اجسام اغلب می تواند از آسیب بیشتر پیشگیری کند.
در این مقاله در مورد دلایل، درمان های درد پایین کمر در زمان خم شدن و همچنین نکاتی برای جلوگیری آموزش می بینید. همچنین اینکه چه موقع به پزشک مراجعه کنید نیز توضیح داده می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن 03137866034 تماس حاصل فرمایید.
علت کمردرد هنگام خم و راست شدن
برخی دلایل درد پایین کمر در هنگام خم شدن شامل موارد زیر می باشند:
کشیدگی پایین کمر
کشیدگی پایین کمر دلیل رایج درد پایین کمر در هنگام خم شدن است. این حالت می تواند فشار قابل توجهی را روی کمر ایجاد کند و باعث کشیدگی ماهیچه ها و رباط ها به مقدار زیادی شوند.
همچنین کشش در این ناحیه می تواند باعث اتهاب و منجر به گرفتگی ماهیچه ها گردد.
علائم دیگر
سفتی در پایین کمر، گرفتگی عضلات، مشکل در راست ایستادن و محدود شدن تحرک، تماما، می تواند نشان دهنده کشیدگی پایین کمر باشد.
درمان ها
استراحت یک تا 3 روزه به کمر، همانند مصرف داروهای ضد التهابی بدون استروئید (NSAIDs) ، می تواند در کاهش درد ماهیچه ها مفید باشد. استفاده از برخی داروهای بدون نسخه (OTS) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می تواند موثر باشد.
ماساژ، با استفاده از یخ و گرما و استفاده از درمان های تحریک الکتریکی ماهیچه ها نیز مفید می باشند. درمان های جسمانی ورزشی می توانند به جلوگیری از صدمات بیشتر و تقویت کمر کمک کنند.
فتق دیسک
مهره های کمر به وسیله دیسک ها محافظت می شوند و دیسک ها به عنوان ضربه گیر یا شک گیر عمل می کند و به استحکام پایین کمر کمک می کند.
فتق دیسک وضعیتی است که دیسک به سمت بیرون سر می خورد و فشار بیشتری را روی اعصاب آن ناحیه وارد می کند. معمولا، این وضعیت بر اثر تغییرات مرتبط با سالخوردگی روی می دهد و باعث فرسودگی و تخریب دیسک و تغییر شکل راحت تر دیسک ها می شود.
علائم دیگر
از جایی که فتق دیسک شامل فشار به عصب می شود، علائمی که به وجود می آورد می تواند خیلی متفاوت از علائم کشیدگی عضلات باشد. در اینجا چگونگی تشخیص اینکه آیا درد کمر شما به علت فتق دیسک است یا نه توضیح داده شده است:
- علائم از گردن و پایین کمر تا شانه ها، دست ها، باسن یا پاها گسترده می شوند. وقتی اعصاب از ستون فقرات خارج می شوند، به سمت قسمت های مختلف بدن می روند. به علت فشار دیسک فتق روی اعصاب، احساس درد و علائمی دیگری را داریم که در طول مسیر عصبی، حتی تمام مسیر عصبی به دست ها و ساق پا ها، ایجاد می شوند.
- احساس بی حسی، مورمور شدن یا درد ناگهانی می کنید. از جایی که اعصاب مسئول حس ها هستند، وقتی که عصب فشرده می شود، می تواند در توانایی حسی تداخل ایجاد کند و همچنین باعث ایجاد شوک آزاردهنده شبه الکتریکی در طول مسیر عصبی شوید.
- علائم در اطراف گردن و شانه ها یا پایین کمر و باسن متمرکز می شود. پایین کمر و گردن انعطاف پذیر ترین قسمت های ستون فقرات هستند و همچنین نواحی می باشند که فتق دیسک بیشتر روی می دهد. در حالیکه درد میانه کمر می توانند به دیسک ها مرتبط باشد اما این درد احتمالا مربوط به کشیدگی ماهیچه ها و بافت های دیگر است.
- وقتی خم می شوید یا از حالت خمیده برمی خیزید، حس می کنید علائم بدتر می شوند. تحرک می تواند فشار روی فتق دیسک و اعصاب اطراف آن را افزایش دهد و باعث افزایش علائم شود. افراد زیادی بیان داشتند که خوابیدن یا نشستن در حالات خاصی، درد را بدتر می کند.
- در بازوها، دست ها یا پاها ضعف یا کوفتگی ماهیچه ها را دارید. اعصاب حرکات ماهیچه ها را کنترل می کند، پس اگر عصب فشرده شود، ماهیچه نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
درمان ها
استراحت و استفاده از داروهای NSAIDs معمولا موثر می باشد. برخی افراد با تزریق استروئید در محدوده اطراف عصب تسکین می یابند، این تزریقات می توانند التهاب را نیز رفع کنند.
اگر علائم شدید هستند، احتمالا پزشک جراحی را پیشنهاد بدهد.
سیاتیک
سیاتیک می تواند بر اثر فتق دیسک ایجاد شود. اگر دیسک روی عصب سیاتیک در پایین کمر فشار ایجاد کند، می تواند احساس فشار، سوزش یا درد شدیدی را به وجود بیاورد که از پایین کمر تا پایین یک یا هر دو پا کشیده شود.
علائم دیگر
سیاتیک دامنه حرکتی یک یا هر دو پا را نیز می تواند محدود کند. شخصی که علائم شبیه به ساتیک دارد و کنترلی روی معده و مثانه ندارد، سریعا به رسیدگی پزشکی نیاز دارد.
درمان ها
هر چند این درمان به ندرت پیش می آید، اما شخص ممکن است نیاز به جراحی برای حذف قسمتی از دیسک که روی عصب فشار می آورد داشته باشد. دانشمندان تخمین زده اند که سیاتیک در 80 تا 90 درصد افرادی که مبتلا هستند بدون جراحی برطرف می شود.
درمان های بدون جراحی می توانند شامل استفاده از یخ و حرارت، تحرک و ورزش های کششی آرام برای کاهش التهاب باشند.
اسپوندیلولیز
اسپوندیلولیز معمولا در ورزشکاران جوان(مثلا افرادی که فوتبال یا ژیمناستیک بازی می کنند) و در اثر شکستگی مهره های ستون فقرات رخ می دهد.
فرد مبتلا به اسپوندیلولیز احتمالا در راست ایستادن و نگه داشتن بدن در حالت صاف مشکل خواهد داشت که به این شرایط در پزشکی اسپوندیلولیستیز گویند.
علائم دیگر
ممکن است درد در ران ها و باسن حس شود و با فعالیت نیز بدتر گردد.
درمان ها
در سطوح پایین شکستگی تنشی، معمولا استراحت دادن به کمر و استفاده از داروهای NSAIDs می تواند مفید باشد. بعضی ها نیز از فیزیوتراپی و ارتوزها برای حمایت کمر در طول فعالیت جسمانی کمک می گیرند.
احتمالا زمانی که آسیب منجر به ایجاد علائم حاد شود، پزشک جراحی را پیشنهاد دهد که می تواند شامل فیوژن ستون فقرات، روش درمانی که از ستون فقرات محافظت می کند، نیز شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان
اسپوندیلیت آنکیلوزان بیماری مزمنی التهابی می باشد که روی ستون فقرات به خصوص مفاصل نزدیک لگن و ران ها تاثیر می گذارد و می تواند وقتی بیمار خم می شود منجر به درد، سفتی و آزردگی های دیگری شود.
بعد از چندی، اسپوندیلیت آنکیلوزان می تواند باعث ایجاد تغییرات التهابی شود که منجر به جوش خوردن استخوان ها در محل مفاصل ستون فقرات می شود و همچنین، وقتی بیماری شدید می شود، اسپوندیلیت آنکیلوزان می تواند باعث تغییر در حالت بدنی بیمار شود و ظاهری شبیه قوز ایجاد کند.
علائم دیگر
مبتلایان به این بیماری ممکن است وقتی روی پایین کمر و بالای استخوان لگن نیز فشار وارد می کنند، احساس درد کنند.
درمان ها
در ابتدا درمان ممکن است شامل مصرف داروهای NSAIDs شود.
اگر علائم بدتر شدند، ممکن است پزشک داروهای دیگری مثل مهارکننده های عامل نکروز تومور، مثل داروهای آدالیمومب (حومیرا) و اتانرسپت (انبرل)، که به کاهش التهاب نیز کمک می کنند را تجویز کند.
بعلاوه، در بعضی مبتلایان گزارش داده اند که فیزیوتراپی برای بهبود انعطاف پذیری آن ها مفید بوده است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر توانایی حرکت دادن ماهیچه ها یا مفاصل در اندام های انتهایی بدن و یا کنترلی روی روده و مثانه وجود ندارد، شخص بیمار باید سریعا تحت رسیدگی پزشکی قرار بگیرد. هر کدام از این شرایط وضعیت فوری پزشکی می باشند و نیاز به درمان سریع به منظور جلوگیری از تخریب عصب را دارند.
اگر علیرغم مراقبت های خانگی درد کمر بدتر شد یا در طی دو هفته برطرف نشد، بهتر است به پزشک مراجعه فرمایید. پزشک می تواند در تشخیص اینکه با کدام متخصص، مثلا پزشک ارتوپد یا جراح اعصاب مشورت کنید، کمک کند.
البته، تنها راهی که دلیل کمر درد را مشخص می کند بررسی پزشکی کمر و علائم آن است. پزشکان از تشخیص های پیشرفته برای تشخیص علت خاص کمردرد استفاده می کنند. بنابراین هر بیمار مطمئن می شوند که مناسب ترین درمان را برای بهترین نتیجه دریافت می کنند.
پیشگیری از کمردرد هنگام خم و راست شدن
تمرین درست بلند کردن اجسام و تکنیک های درست خم شدن می توانند به کم کردن درد کمر در هنگام خم شدن کمک کند. این تکنیک ها شامل:
- به جای خم شدن از ناحیه کمر از قسمت ران ها و زانوها خم بشوید تا احتمال کشیدگی ماهیچه ها و شکستگی ستون فقرات را کم کنید.
- از پیچاندن ستون فقرات وقتی که برای گرفتن شعی خم شده اید بپرهیزید
- پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید و محکم روی زمین ثابت نگه دارید تا احتمال افتادن را کاهش دهید.
- از حمل اشیاء بسیار سنگین خودداری کنید، مثلا، از وسایل کمکی مانند چرخ دستی و یا ایجاد چندین وقفه هنگام حمل کمک بگیرید.
- اشیا را در هنگام حمل تا حد امکان نزدیک بدن و در سطح کمر خود نگه دارید
علاوه بر این، برای تمرین تکنیک های پیشگیری از آسیب، زمانی که شخص مبتلا به کمردرد خم می شود می تواند این اقدامات خود مراقبتی را نیز انجام دهد:
- استفاده از داروهای OTC NSAIDs مانند ایبوپروفن و ناپروکسن،برای تسکین درد و التهاب
- استراحت دادن به کمر برای چند روز، سپس ورزش های کششی سبک و فعالیت های فیزیکی کم اثر مانند پیاده روی می توان انجام داد.
- استفاده از وسایل کمکی مانند ارتوزهای کمر برای جلوگیری از احساس آزردگی
اگر شخصی تکنیک های مراقبت در خانه را انجام داد و درد درهنگام خم شدن ادامه یافت، باید با پزشک مشورت کند.