سیاتیک به مجموعه علائمی مثل درد، احساس سوزش، بیحسی یا ضعف ناشی از فشردگی عصب سیاتیک اطلاق میشود که از پایین کمر تا پاها امتداد دارد. وقتی ریشه های اعصاب کمر در پایین کمر فشرده و یا تحریک میشود سیگنال درد یا علائم نورلوژیک به اندام های تحتانی ارسال میشود و سیاتیک یا رادیکولوپاتی کمر اتفاق میافتد.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که شایع ترین علل سیاتیک، فتق دیسک کمر است. با مطالعه بیشتر در مورد علت ایجاد فتق دیسک میتوانید از ایجاد درد یا بیحسی در پاهای خود پیشگیری کنید.
در کلینیک درد دکتر نوری بهترین روش درمانی غیرجراحی برای شما تجویز خواهد شد.
آناتومی ستون فقرات
ستون فقرات ساختار منحنی شکل دارد که از چندین استخوان کوچک به اسم مهره تشکیل شده است، در بین این مهره بالشتکهای ضربه گیر به نام دیسک قرار گرفته شده است. در وسط ستون فقرات یک کانال مرکزی قرار دارد که نخاع و اعصاب در آن جای گرفته اند. این عصبها از داخل مهره ها عبور کرده و پیامها را بین مغز و بدن مخابره میکنند.
سیاتیک چیست؟
درد سیاتیک، رادیکولوپاتی و فتق دیسک کمر با یکدیگر رابطه تنگاتنگی دارند. سیاتیک عارضه نیست و یک علامت محسوب میشود. دردی است که در لگن و باسن شروع شده و تا پایین پاها انتشار پیدا میکند. این علامت اغلب با درد پایین کمر همراه است که کم و بیش شدید تر از درد پاهاست.
از واژه سیاتیکا (درد سیاتیک) ای گونه تصور میشود که عصب سیاتیک که از پایین کمر و باسن تا پا امتداد دارد، عامل ایجاد درد در این عارضه میباشد.
اما حقیقت این است که فتق و بیرونزدگی دیسک یا زایده های استخوانی ناشی از آرتروز استخوان یکی از ریشههای عصب سیاتیک را تحت فشار قرار میدهند. این نوع درد در پایین کمر نسبت به علل دیگری که باعث کمر درد میشوند کمتر شایع است. برای مثال، فعالیتهای ورزشی، بازیها و بلند کردن بار سنگین میتوانند باعث کمردرد و پادرد شوند که معمولا با سیاتیک اشتباه گرفته میشوند. بنابراین پزشک باید بتواند درد فشردگی عصبی (رادیکولار) که در اثر التهاب ریشه عصبی رخ میدهد و درد ارجاعی ناشی از رگ به رگ شدن یا کشیدگی عضلات را تشخیص دهد.
بیماری فتق دیسک کمر چیست؟
فتق به معنای تغییر شکل طبیعی دیسک بین مهره است که معمولا از کلمات دیسک “متورم”، “بیرون زده” یا “پاره شده” نیز برای آن استفاده میشود. وقتی هسته داخلی (نوکلئوس پولپوسوس) دیسک بین مهره ای از لایه بیرونی (آنالوس فیبروزوس) رباطهای اطراف دیسک بیرون بریزد فرآیند بیرون زدگی یا فتق دیسک اتفاق میافتد. پارگی آنالوس فیبروزوس باعث درد کمر در قسمت فتق و بیرون زدگی میشود. اگر دیسک بیرون زده به یکی از عصبهای کمر فشار وارد کند، درد به قسمتهایی که توسط آن عصب تغذیه می شود انتشار پیدا میکند. بین مهره های ستون فقرات یک جفت عصب وجود دارد که از نخاع سرچشمه میگیرند و به نقاط بدن منشعب می شوند. به دلیل وجود این اعصاب در نقاط بدن ما میتوانیم گرما، سرما، درد و لمس را احساس کنیم. در نتیجه وقتی دیسک بیرون زده به یکی از عصبهای ستون فقرات فشار وارد می کند در نقاطی که آن عصب انشعاب دارد ما احساس درد خواهیم کرد. بیماری دیسک کمر بیشتر در سنین سی تا چهل سال وقتی هنوز هسته داخلی دیسک ژله ای است رخ میدهد.
علائم فتق دیسک
در این عارضه معمولا شکایت اصلی بیمار کمردرد است. در برخی موارد، ممکن است سابقه دوره های درد موضعی پایین کمر وجود داشته باشد که در ابتدا درد در کمر و سپس به پاها انتشار پیدا میکند. این درد عمیق و تیر کشنده است که با حرکت پای درگیر بدتر هم میشود. شروع درد دیسک کمر ناگهانی است که با احساس پاره شدن یا صدا دادن ستون فقرات به دلیل پارگی ناگهانی قسمتی از آنالوس فیبروزوس خود را نشان میدهد.
بیماری که به عارضه دیسک کمر دچار است معمولا از درد در پایین کمر شکایت میکند که ممکن است به قسمتهای مختلف بدن انتشار پیدا کرده یا نکند. معمولا وقتی از این بیماران خواسته میشود به سمت جلو یا عقب خم شوند به دلیل کاهش دامنه حرکت مجبور میشوند به یک طرف متمایل شده و به سمت جلو خم شوند. گاهی اوقات هنگام راه رفتن درد دارند و لنگ میزنند چون مجبور هستند برای این که فشار زیادی به پای درگیر وارد نکنند آن را خم کنند.
دیسک بیرون زده می تواند ریشه های عصب سیاتیک را درگیر کند
پایین کمر وزن زیادی را تحمل میکند و دائما در حرکت است همین امر باعث می شود دیسک کمر در معرض آسیب و درد قرار گیرد. آسیب دیسک باعث میشود هسته نرم داخلی (پنوکلئوس ولپوسوس) دیسک از وضعیت طبیعی خارج شده و به لایه های خارجی فیبروزی (آنالوس فیبروزوس) فشار وارد کند و باعث میشود محتویات ژله ای در اثر پاره شدن حلقه های فیبروزی بیرون بریزند.
دیسکها در نزدیکی نخاع و ریشه های عصب نخاعی (قستمی که عصب از نخاع خارج میشود) واقع شده اند.
- عصب سیاتیک یکی از چندین ریشه عصبی است که فتق دیسک میتواند آن را تحت فشار قرار دهد. هر ریشه عصب کمری پیام درد را به یک قسمت پا ارسال میکند.
- وقتی دیسک بیرون زده میشود، ممکن است :
- مواد شیمایی داخل آن بیرون بریزد و یک یا چند ریشه عصب سیاتیک را ملتهب کند.
- باعث فشردگی مکانیکی ریشه عصب شود.
درد سیاتیک و علائم نورولوژیک مثل بیحسی، احساس سوزش و ضعف از ریشه عصب درگیر شده به سمت ساق و کف پا انتشار مییابد.
تشخیص
در صورتی که دیسک کمر باعث علائم درد شدید سیاتیک شود که با خود مراقبتی تسکین پیدا نمیکند باید برای بررسی کامل و درمان پزشکی به پزشک متخصص مراجعه کنید. بیرونزدگی شدید دیسک میتواند باعث بروز مشکلات اورژانسی مثل سندروم دم اسبی شود که در این عارضه بیمار دچار عدم کنترل مثانه و روده، بی حسی در ناحیه تناسلی و ضعف شدید در پاها میشود. در صورت بروز هر یک از این علائم فورا به پزشک مراجعه نمایید.
یک پزشک با تجربه با بررسی سوابق نورولوژیک و معاینه بیمار می تواند فتق دیسک و عصب تحت فشار را تشخیص دهد. برای تشخیص بیرون زدگی دیسک آزمایش تشخیصی وجود ندارد ولی برای بررسی علل غیرعادی درد ریشه عصب میتوانند مفید باشند. EMG (نوار عصب و عضله) نشان میدهد کدام ریشه عصب درگیر است و عملکرد نرمالی ندارد. برای تشخیص دیسک کمر و سیاتیک از MRI هم میتوان استفاده کرد.
درمان
برای درمان کمر درد روشهای متعددی وجود دارد. با مشورت متخصص ستون فقرات میتوانید بهترین روش درمانی را انتخاب کنید. درمانهای متداول کمردرد شامل این موارد هستند:
دارو درمانی
برای تسکین و آرام کردن کمردرد از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن، شل کننده عضلات، داروهای اعصاب، داروهای ضد افسردگی و مخدر استفاده میشود.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست با تمرکز روی تقویت عضلات به تسکین درد بیمار کمک میکند. همچنین با ارزیابی دامنه حرکت میتواند شدت ناتوانی بیمار را بسنجد.
ورزش
مطالعات متعددی نشان میدهند که استراحت بیشتر از 2 تا 3 روز مضر است. بیماران باید تا جایی که ممکن است هر چه سریع تر فعالیتهای روزانه خود را سر گیرند. ورزش کردن به بهبود و بازتوانی بیمار و تقویت عضلات شکم و پشت کمک میکند. همچنین ریسک عود کمردرد را کاهش میدهد. پزشکان و فیزیوتراپیستها باید فهرست تمریناتی که میتوان در خانه انجام داد را در اختیار بیمار قرار دهند. تکنیک بلند کردن اجسام و تمریناتی که باعث کاهش آسیبهای ناشی از فعالیت شغلی میشود، باید به بیمار آموزش داده شوند.
کمربند طبی
استفاده از کمربند طبی تنها برای مواقع کار کردن مناسب است. استفاده دائمی از کمربند طبی باعث ضعیف شدن قدرت عضلات کمر و شکم شده و بهبود را به تاخیر میاندازد.
جراحی
چون بیشتر بیماران با کمک پزشک کمردردشان بهبود پیدا میکند، برای جراحی باید دلیل قانع کنندهای وجود داشته باشد. سیاتیک 80% بیماران بدون جراحی بهبود پیدا میکند.
مشکلات پیشرونده شدید عصبی، اختلال عملکرد روده و مثانه و سندروم دم اسبی عامل اصلی انتخاب جراحی هستند. همچنین در صورتی که علائم بیمار با نتایج بررسی های ام آر آی و نوار عصب و عضله (یک روش تشخیصی است که وقتی آسیب دیدگی اعصاب کنترل کننده عضلات باعث ضعف عضله میشود، فعالیت الکتریکی عصب درگیر را بررسی میکند) همخوانی داشته باشد، روش جراحی مورد ملاحظه قرار میگیرد.
در مواردی که بیمار به درمان معمول جواب نمیدهد جراحی ضرورت پیدا میکند. در زیر به چند روش جراحی اشاره شده است:
- دیسککتومی – برداشتن مواد دیسک بیرون زده
- فیوژن – پیوند استخوانی که برای اتصال دادن مهرهها
- لامینکتومی – با برداشتن لامینا فضای بیشتری ایجاد شده و التهاب و درد کاهش پیدا میکند.
پیشگیری از سیاتیک ناشی از فتق دیسک
فعالیتهایی مثل بلند کردن اجسام، خم شدن، چرخش بدن و ایستادن طولانی مدت میتوانند باعث فتق و بیرونزدگی دیسک شوند. تغییر نحوه انجام فعالیتهای روزمره و اجرای تمرینات جدید میتواند به جلوگیری از فتق دیسک و یا عود درد سیاتیک ناشی از دیسک بیرونزده کمک کند.
بعد از نشستن یا خم شدن طولانی از دیسک خود محافظت کنید
نشستن و خم شدن طولانی 40% فشار بیشتر به دیسک های کمر وارد میکند. بعد از نشستن یا خم شدن طولانی از بلند کردن اجسام سنگین یا انجام فعالیتهایی که انرژی زیادی لازم دارند پرهیز کنید. برای مثال، بعد از خم شدن و وجین کردن طولانی علف های هرز هرگز کیسه خاک را بلند نکنید یا بعد از یک رانندگی یا پرواز طولانی چمدانهای سنگین خود را بلند نکنید.
قبل از انجام حرکاتی که به نیروی زیادی نیاز دارند، چند دقیقه راست بایستید و اجازه دهید دیسکهای کمرتان ریکاوری شوند و به حالت طبیعی خود برگردند.
در حالت خم شدن قوس مناسب کمر را حفظ کنید
ما اغلب هنگام انجام کارهای منزل، بلند کردن اجسام، کارکردن یا نشستن کمر را خم میکنیم. حفظ قوس مناسب کمر از فتق دیسک و یا بدتر شدن آن جلوگیری میکند چون وقتی کمر دارای قوس طبیعی است فشار کمتری به دیسکها وارد میشود.
هنگام خم شدن، با انجام این اقدامات میتوانید قوس کمر خود را حفظ کنید:
- هنگام بلند کردن اجسام از زمین زانوها را خم کنید.
- هنگام خم شدن به سمت جلو روی مفصل ران به جلو خم شوید نه با کمر.
- با استفاده از تکنیک بلند کردن گلف باز اجسام کوچک را از زمین بلند کنید.
- با هل دادن اجسام سنگین را حرکت دهید نه با کشیدن.
- اگر لازم است طولانی مدت بایستید مثلا هنگام ظرف شستن، یک پا را روی یک چهارپایه کوچک قرار دهید.
- هنگام نشستن کتف ها را عقب نگه دارید تا راستای طبیعی ستون فقرات حفظ شود.
سعی کنید هنگام خم شدن، ایستادن، کارکردن یا نشستن قوز نکنید و دولا نشوید.
لوازم کمکی برای کاهش فشار دیسک
با استفاده از لوازم کمکی زیر میتوانید فشاری که به دیسک کمر وارد میشود را به حداقل برسانید:
- چمدانهای چرخ دار (ترجیحا 4 چرخ )
- چرخ دستی خرید
- قرار دادن بالش بین پاها (برای کسانی که به یک سمت دراز میکشند) یا زیر زانوها (برای کسانی که به پشت دراز میکشند).
با استفاده از این لوازم به طور روزمره، ریشه عصب سیاتیک در برابر فشار دائمی ناشی از فتق دیسک کمر محافظت میشود.
تمرینات کششی عضلات کمر
تمریناتی مثل مکنزی که در آن کمر به عقب خم میشود به تسکین درد ناشی از فتق دیسک کمر کمک میکند. با انجام این تمرینات درد سیاتیک متمرکز میشود و برای درمان بیرونزدگی دیسک مفید هستند.
باید شکل صحیح تمرینات کششی توسط یک درمانگر باتجربه آموزش داده شود تا از بروز مشکلات ناشی از انجام غلط تمرینات جلوگیری شود.
در صورت داشتن درد سیاتیک ناشی از فتق دیسک باید از انجام تمرینات دارای حرکات خم شدن یا چرخیدن مکرر پرهیز کنید.